Blog

Opleidingen MBO hovenier

Ben je ondernemend, werk je graag in de buitenlucht en houd je van aanpakken? Dan is de opleiding ‘Hovenier’ iets voor jou! Je leert tuinen, parken en plantsoenen aan te leggen en te onderhouden. Je kent alle planten, bomen en bloemen.

Je vindt het leuk om met mensen om te gaan. Contacten leggen en beheren met klanten, opdrachtgevers en leveranciers gaat je makkelijk af. Je bent vaak buiten te vinden, maar ook binnen is er genoeg te doen. Als hovenier maak je voor je klanten tuinontwerpen, begrotingen en bewaak je budgetten. Of je houdt je als leidinggevende bezig met de voorbereiding, organisatie en begeleiding van de uitvoerende werkzaamheden.

Toelating mbo

Om toegelaten te worden tot een niveau 2 opleiding heb je een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg nodig.Voor een niveau 3 opleiding heb je een vmbo-diploma KB, GL of TL nodig. Ook met een mbo-2 diploma of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 word je toegelaten. Als je een niveau 4 opleiding wilt gaan doen heb je een vmbo-diploma KB, GL of TL nodig. Een mbo-3 diploma of overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 is ook voldoende. Bij het aanmelden voor een mbo-opleiding gelden algemene voorwaarden.

Kosten en aanmelden

Om te weten wat je mbo-opleiding kost kun je dit opzoeken in het kostenoverzicht.

Om aan te melden klik je op de opleiding naar keuze. Zorg dat je je burgerservicenummer (BSN) en de (geplande) einddatum van je vooropleiding bij de hand hebt.

LET OP! Wanneer je geen bevestigingsmail ontvangt is er wat mis gegaan met het aanmelden. Neem contact op met de betreffende locatie.

Kans op stage/werk

In onze regio zijn er voldoende mogelijkheden voor onze studenten om aan stage en werk te komen.

Beroepspraktijkvorming

Een belangrijk onderdeel in het beroepsonderwijs is de beroepspraktijkvorming (BPV), kortweg stage genoemd. Hier leer je het vak in de praktijk en ga je dus concreet bij een bedrijf of instelling aan de slag. Hoeveel uren per week je gemiddeld met je BPV bezig bent, hangt af van welke opleidingsvariant je kiest.  

BOL of BBL

BOL staat voor BeroepsOpleidende Leerweg. BBL staat voor BeroepsBegeleidende Leerweg. 


Bij BOL heb je één of twee dagen per week stage en zijn er ook diverse blokstages gedurende de gehele opleiding. Voor niveau 3 en 4 zijn er zelfs mogelijkheden voor internationale stages. 
Bij een BBL-opleiding combineer je werken met leren. Je komt één dag per week naar school. Met het bedrijf sluit je een schriftelijke arbeidsovereenkomst af voor minimaal 960 uur per jaar.

Edudelta is een kleine school, je kent iedereen. Het is gezellig en gemoedelijk. Ik ben lid van de studentenraad. Zo kan ik meedenken om dingen te verbeteren. zodat de opleidingen aantrekkelijker worden. Bijvoorbeeld door bedrijven te betrekken.